Home
  • Home
  • Over ons
  • Aanbod
  • Ervaringen
  • Nieuws
  • Contact
  • Opleidingen Haptonomie
  • Voor professionals
    • Meer jezelf door haptonomie
    • Wat je zegt ben je zelf
    • Training Tango & Haptonomie
    • Psychopathologie in 'De Wijk'
    • Vitaal in contact
    • Online-training - Van kwetsbaarheid naar kwaliteit
  • Nascholing Haptotherapeut
  • Algemeen aanbod Haptonomie
  • Management training
  • Advies & coaching en procesbegeleiding op maat
“Meer jezelf door haptonomie”

Leven is samenleven, is contacten en relaties hebben met anderen. We hebben anderen nodig om onszelf te ontdekken en via de ander te voelen dat jij er toe doet! Iedereen maakt op een eigen manier contact met anderen. Hoe maak jij eigenlijk contact? Wat is jouw manier?

Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar ben je je bewust van jouw manier van contact maken? Om erachter te komen hoe jij dat doet gaan we in allerlei praktisch werkvormen met elkaar aan de slag. Als je zicht hebt op jouw manier van contact maken met een ander (stap 1) en je ziet hier patronen in, dan is het interessant om te kijken hoe je bv in je werk contact maakt (stap 2).

Jouw persoonlijke invulling als (beroeps)persoon komt dan naar voren.

Opbouw

Dag 1. Hoe maak je contact met anderen in jouw privéleven. (je hebt jouw manier van contact maken in verschillende situaties ervaren, je bent je bewust van jouw manier van contact maken en je kunt er betekenis aan geven).

Dag 2. Hoe ga je nu met de ander(en) om in je werk. Hier leggen we de concrete link naar jou als professional. (maak je op je werk op dezelfde manier contact als prive of misschien laat je een hele andere kant van jezelf zien)

Dag 3. D.m.v. casuïstiek uit je eigen werksituatie werken we verder aan groei en ontwikkeling. Of dat nu als ouder is of als therapeut/coach of als leerkracht, dat maakt niet uit.

Dag 4 en 5. Verdiepingsdagen om jouw inzichten en de betekenis daarvan verder uit te werken met elkaar en veel creatieve werkvormen om te ervaren en uit te proberen.

Door je mede deelnemers onderdeel van jouw proces te maken, leer je ervaringsgericht, wat uiteindelijk de kern is van de haptonomische begeleidingen. Ervaringsgericht is binnen  de haptonomie altijd in de relatie!

Als voorbereiding voor de trainingsdagen krijg je ook vragen mee om thuis of in je werksituatie goed naar te kijken. Deze ervaringen worden tijdens de training concreet uitgewerkt door zelf actief aan de slag te gaan met je mededeelnemers.

Je opgebouwde inzichten kan je meteen door-vertalen naar je eigen thuis- werksituatie.

Het is een echte opbouw van jezelf, naar de werksetting, naar de begeleiding van de ander.

Ook jij bent zelf jouw werkmateriaal.  Via jou leert de ander zichzelf (beter) kennen.

De ander zichzelf laten ervaren in relatie tot jou als begeleider/collega/partner/vriend is een sterke manier om bewustwording en inzicht te verkrijgen bij de ander. Ervaringsgerichte oefeningen helpen daarbij.

Zou jij via de haptonomische visie van begeleiding meer zicht op bovenstaande willen krijgen en tegelijkertijd aangesproken willen worden op jouw persoonlijke ontwikkeling?

En tegelijkertijd een rugzak met ervaringen en oefeningen meenemen die je kunt inzetten in je eigen werk als b.v. professional. Dan zijn deze 5 dagen iets voor jou om mee te doen.

Voorbeelden:

Als leerkracht voor de groep: hoe herken je de signalen van het kind of deze op de juiste plek zit in de groep?  Of de kinderen die naast hem/haar zitten de juiste dynamiek inbrengen die helpend is voor het kind.

Als psycholoog / maatschappelijk werker: iemand bewustwording te laten geven in het bestaande patroon hoe hij/zij omgaat met de mensen om zich heen.

Als teamleider: Hoe kan ik de onderstroom naar boven halen bij mijn medewerkers om te weten hoe het werkelijk met ze gaat iov alleen de woorden te horen?

Als opvoeder: Wat is de passende ondersteuning voor mijn kind om zichzelf veilig en vertrouwd te voelen met de wereld om hem/haar heen? Of meer zelfvertrouwen te geven, zonder angst.

Onze visie op haptonomie is dat we ervan uitgaan dat alles in aanleg aanwezig is. De kunst is om deze met een passend aanbod aan te spreken, zodat de ander in staat is zich verder te ontwikkelen. Haptonomie gaat over verbinden. Verbinden van hoofd, hart en handen, van denken en voelen, én van ik en jij, jij en ik naar een eventueel wij.

Werkwijze

We gaan samen met jou en de andere deelnemers een traject aan van elkaar- én jezelf- beter leren kennen, onderzoeken welke mogelijkheden je in huis hebt en bij welke vraagstukken je graag verdere stappen wilt gaan zetten. Het onderweg zijn en bewust worden van je ervaringen, is al een begin van een veranderingstraject. Door ervaringen met elkaar te delen krijg je beeld bij wat de diverse oefeningen kunnen betekenen voor jezelf en voor de ander(en). Door deze te delen met elkaar hoor je de betekenisverlening die deze oefening kan hebben voor elk uniek persoon.  Ieder op zijn/haar eigen wijze!

We gaan een groot arsenaal af van velerlei oefeningen, waardoor je aan het einde van dit traject een scala aan mogelijkheden ervaren hebt.

“Samen meer jezelf”

Resultaten

Als deelnemer:

  • heb je diverse haptonomische oefeningen zelf ervaren en weet je welke betekenis deze kunnen hebben voor jou, maar ook voor anderen;
  • heb je zicht op je eigen patronen hoe jij in het leven staat in relatie met jezelf en de ander(en);
  • heb je zicht op jouw manier van contact maken met de ander(en);
  • heb je meer handelingsrepertoire voor jou als persoon en voor je werk om in te zetten in diverse onderlinge relaties;
  • heb je een concrete lijst met oefeningen die je kunt inzetten in je b.v. je werk.

Concreet

Trainer: Monique van Bilderbeek, trainer/coach/haptotherapeut, verbonden aan het ITH.

Data: 5, 10 en 23 maart, 5 en 24 april 2021, van 10.00 – 17.00 uur.

Doelgroep: alle professionals en geïnteresseerden in het onderwerp.

Groepsgrootte: minimaal 4 en maximaal 16.

Investering: € 745,- (incl. koffie/thee/lunch en ondersteunend cursusmateriaal).

Locatie:  Zeigelhof 28 te Nijmegen. Voor parkeertips kijk op onze website.

AANMELDEN

NB Coronamaatregelen

Om de gezondheid van onze studenten/deelnemers/personeel te blijven benadrukken zullen we je voor binnenkomst een vragenlijst met de bekende gezondheidsvragen (betreffende o.a. verkoudheidsklachten, snotteren, koorts/verhoging, griep van jou of je huisgenoten) voorleggen. Ook wordt u gevraagd of jij of je huisgenoten 10 dagen voorafgaande aan je bezoek aan het ITH in reisadviesgebieden bent geweest waar code rood of oranje geldt. Dit zijn risicogebieden waar veel coronabesmettingen plaatsvinden en worden door de overheid bepaald. Hoewel het ITH dit niet verplicht is, achten wij het wel belangrijk dit op dit moment te doen door de toename aan besmettingen. Mocht je op één van de vragen uit het de vragenlijst met een ‘ja’ antwoorden dan verzoeken wij je niet het ITH-pand te betreden en naar huis te retourneren.Graag willen wij u vragen in voorgomende gevallen thuis te blijven. 

We houden binnen het ITH de 'social distance' van 1,5 meter aan. Mondkapjes zijn verplicht in het gehele pand, behalve in de lesruimte als je zit. Eten en drinken is alleen geoorloofd in de lesruimte zittend op je stoel of buiten. Op meerdere plaatsen zijn handgel en wegwerphandschoenen te vinden. Tijdens ITH-activiteiten hebben we een ‘open'-deur beleid, zo zal de voordeur bij binnenkomst open staan. De contactplaatsen in het gebouw zullen vanuit hygiënisch oogpunt vaker worden schoongemaakt, verder wordt het gebouw actief geventileerd.

Dit voor uw veiligheid en dat van onze medewerkers. Wij danken u voor uw begrip.

Inschrijven!

Informatie opleidingen

Wilt u meer weten over onze 3- en 4-jarige opleiding? Vraag dan de brochure aan via de knop hieronder. Hierin vindt u tevens de opleidingskosten per jaar op pag. 13 onder paragraaf Investering.

Brochure

Mocht u niet direct een mailtje met een downloadlink naar de brochure ontvangen, dan is deze mogelijk in uw spambox terecht gekomen. Hier kunt u deze dan terugvinden.

Vragen?

Bel ons op 024 - 64 52 451 of stuur een bericht.

Het ITH zal een ingesproken voicemail of een emailbericht uiterlijk in 3 werkdagen beantwoorden.

Over het ITH

ITH is een opleidingsinstituut en kenniscentrum dat zich al 30 jaar bezighoudt met de essentie van haptonomie en haptotherapie. We bieden cursussen en beroepsopleidingen en streven naar een brede toepassing van haptonomie in de samenleving. Het ITH is erkend als post-HBO studie door het SPHBO, welk onderdeel is van het CPION en het ITH is geaccrediteerd door de VVH (Vereniging van Haptotherapeuten), de NFG (Nederlandse Federatie Gezondheidszorg) en het NVPA (Nederlands Verbond voor Psychologen, psychotherapeuten en Agogen). De opleiding tot haptotherapeut is door het SNRO geaccrediteerd als HBO-conform.

Volg het ITH

LinkedIn
Twitter
Nieuwsbrief
Brochure

AVG |  Algemene voorwaarden |  Copyright Instituut voor Toegepaste Haptonomie 2021