- Opleidingen Haptonomie
- Voor professionals
- Nascholing Haptotherapeut
- Wat je zegt ben je zelf!
- Workshop 'Vitaal in contact' - Chi Neng Qigong
- Training Tango & Haptonomie
- Waarnemen
- OWS-1 Ontwikkelingsschema als ontmoetingsruimte
- OWS-2 Positiebepaling Oefendag
- OWS-3 Aanraking Oefendag
- Online-training "Van kwetsbaarheid naar kwaliteit"
- Creatieve ruimte
- Nascholing "Omgaan met Kanker"
- Haptonomische Relatiebegeleiding
- Algemeen aanbod Haptonomie
- Management training
- Advies & coaching en procesbegeleiding op maat
Ik zie ik ruik ik proef ik hoor en ik voel ………..
Wat neem jij waar, wat word jij je gewaar….?
Wat kunnen we daarin van elkaar leren.
Waarnemen is een essentieel onderdeel van ons vak als haptonomisch begeleider.
Vanuit onze ontmoetingsgerichte begeleiding nemen we subjectief waar. Dat kan niet anders omdat jij altijd een onderdeel bent van de ontmoeting. Dat betekent ook meteen dat jouw wijze van waarnemen alles zegt over jouw persoonlijke - mn affectieve - ontwikkeling als (beroeps-)persoon. Je mate van open kunnen staan om geraakt te worden en van daaruit antwoord te geven geeft de affectieve ontwikkeling aan. Daarmee wordt ook duidelijk hoe de gelaagdheid van je presentie zich heeft ontwikkeld en wat dat betekent voor je haptonomisch handelen.
Een tegenover
Ver voorbij aan wat ik zie
weet jij, kijk jij voor mij
een zien niet zoals
ik ooit waarnemen zal maar
vol beweeglijke bewogenheid
zo nabij als jij, zo kan
ik nooit bij mezelf komen
De spiegel van mijn ziel
is in jouw handen
hou die maar vast voor mij
zal nooit in scherven vallen
je fluistert en luistert
naar mijn diepste zijn
zo ben jij voor mij
een medemens
een tegenover
Doel en opzet
In deze 2-daagse training gaan we onderzoeken wat jouw wijze van waarnemen is. Maar ook waardoor wordt jouw wijze van waarnemen beïnvloed? Waar ben je gevoelig voor, welke herinneringen, toekomstbeelden, verwachtingen, waarden, voorkeuren heb je (mogelijk) die een rol spelen bij jouw wijze van waarnemen.
Werkwijze
We gaan op allerlei manieren de waarneming inzetten om elkaar te leren kennen en door de ander heen naar jezelf te kijken. Wat vertelt de ander jou? Wat hoor, zie, ruik, proef en voel je van die ander. Wat vertelt dat over de ‘in beweging zijnde’ medemens. We vertalen de waarneming meteen door naar het OWS en welke Beweging, Ruimte en Relatie aspecten kunnen we daaruit destilleren.
Resultaat
De deelnemer:
- kan verwoorden waar hij/zij staat in zijn persoonlijke ontwikkeling en welke invloed dat heeft op de eigen wijze van waarnemen;
- kan de eigen waarneming vertalen naar het ‘in beweging zijn’ van de ander, gekoppeld aan ruimte en relatie
- is in staat ‘waarneming’-interventies toe te passen waardoor de cliënt wordt aangesproken op zijn/haar ontwikkeling.
- kan o.b.v. eigen waarneming interventies toepassen waardoor de ander aangesproken wordt op zijn/haar ontwikkeling.
Literatuur: De wereld waarnemen, Maurice Merleau-Ponty, Uitgeverij Boom 2003
Reviews van deelnemers:
"Deze 2 dagen waren zeer ervaringsgericht en toegespitst op de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Er was veel ruimte voor eigen inbreng, wat ik als erg prettig en 'op maat' heb ervaren. Door de veilige setting die gecreëerd werd, was het mogelijk elkaars kwetsbaarheid te zien en echt aan de grens en in de diepte te werken. De mini sessies vond ik erg leerzaam en de opgedane ervaringen zijn goed toepasbaar in de praktijk. Het was een waardevolle nascholing!" - Charlot Matthijsse
"In deze nacholing is er een goede link gelegd tussen eigen proces en eigen waarneming en het het OWS en de mogelijke interventies op maat. Erg veel geleerd en inzichten gekregen. Naar min mening een aanrader voor iedere haptotherapeut" - Roel Spee
"Weten en voelen hoe je zelf waarneemt als mens en als begeleider om dit vervolgens congruent te kunnen inzetten bij je cliënt, leer je op deze tweedaagse op een plezierige manier. En in alle veiligheid" - Alies
"Dit was teruggaan naar de essentie zonder jezelf te ontzien maar in de veiligheid van de groep. Absoluut een masterclass te noemen" - Roelf Ketelaar
Concreet
Data: Op 9 en 25 maart 2021
Tijd: van 10.00-17.00 uur
Trainer: Monique van Bilderbeek, directeur en docent ITH.
Doelgroep: Haptotherapeuten, Haptonomisch Counsellors en studenten Haptonomisch Counsellor/Haptonomie/Haptotherapie ITH, Synergos en Academie voor Haptonomie en overige professionals.
Deelnemers: minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers
Investering: € 475,- incl. koffie/thee en lunch en reader 'Haptonomische begeleiding'.
Locatie: ITH, Zeigelhof 28 te Nijmegen (zie de website voor routebeschrijving en parkeertips)
Accreditatie VVH: 19 SBU/HTD, de NFG erkent de accreditatie. NVPA-punten te behalen.
NB coronamaatregelen
Om de gezondheid van onze studenten/deelnemers/personeel te blijven benadrukken zullen we je voor binnenkomst een vragenlijst met de bekende gezondheidsvragen (betreffende o.a. verkoudheidsklachten, snotteren, koorts/verhoging, griep van jou of je huisgenoten) voorleggen. Ook wordt u gevraagd of jij of je huisgenoten 10 dagen voorafgaande aan je bezoek aan het ITH in reisadviesgebieden bent geweest waar code rood of oranje geldt. Dit zijn risicogebieden waar veel coronabesmettingen plaatsvinden en worden door de overheid bepaald. Hoewel het ITH dit niet verplicht is, achten wij het wel belangrijk dit op dit moment te doen door de toename aan besmettingen. Mocht je op één van de vragen uit het de vragenlijst met een ‘ja’ antwoorden dan verzoeken wij je niet het ITH-pand te betreden en naar huis te retourneren.Graag willen wij u vragen in voorgomende gevallen thuis te blijven.
We houden binnen het ITH de 'social distance' van 1,5 meter aan. Mondkapjes zijn verplicht in het gehele pand, behalve in de lesruimte als je zit. Eten en drinken is alleen geoorloofd in de lesruimte zittend op je stoel of buiten. Op meerdere plaatsen zijn handgel en wegwerphandschoenen te vinden. Tijdens ITH-activiteiten hebben we een ‘open'-deur beleid, zo zal de voordeur bij binnenkomst open staan. De contactplaatsen in het gebouw zullen vanuit hygiënisch oogpunt vaker worden schoongemaakt, verder wordt het gebouw actief geventileerd.
Dit voor uw veiligheid en dat van onze medewerkers. Wij danken u voor uw begrip.
Informatie opleidingen
Wilt u meer weten over onze 3- en 4-jarige opleiding? Vraag dan de brochure aan via de knop hieronder. Hierin vindt u tevens de opleidingskosten per jaar op pag. 13 onder paragraaf Investering.
Mocht u niet direct een mailtje met een downloadlink naar de brochure ontvangen, dan is deze mogelijk in uw spambox terecht gekomen. Hier kunt u deze dan terugvinden.
Vragen?
Bel ons op 024 - 64 52 451 of stuur een bericht.
Het ITH zal een ingesproken voicemail of een emailbericht uiterlijk in 3 werkdagen beantwoorden.